Ny vår for Moss Spellemannskompani

Samspill med god avstand, fint vær og godt humør da Pias orkester møttes til seminar den første helgen i juni. Fra venstre: Maren Gudevold, Sarah Frandsen Gran, Lise Bentzen, Svein Holmen, Stanislav Bespalco og Trygve Leergaard.Otto Kiss

Etter en lang vinter med nedstengning og videoøvelser er musikantene i Moss Spellemannskompani glade for at de igjen kan møtes til øvelser og samspill. De yngste musikantene har allerede hatt fysiske øvelser i noen uker, mens de voksne først med sommervarmen og nye lettelser har kunnet møte til seminar og øvelser utendørs. Gleden er stor over å kunne møtes og oppleve følelsen av å spille sammen i orkester.

Jubileumsåret 2020 var planlagt som et høydepunkt for Moss Spellemannskompani, med flere store aktiviteter på kalenderen, med oppsetning av Kråkesuite med Kulturskolen i Moss, satsing mot NM på trekkspill og flere opptredener i forbindelse med 200 års jubileet for Moss. Skuffelsen var stor når alle velforberedte aktiviteter måtte avlyses og nye digitale møteplasser måtte benyttes for å holde kontakt og utvikling for orkesteret.

– Det har vært et krevende år, men utrolig nok klarte vi å beholde mye av spilleaktiviteten oppe. Med noen lettelser i fjor høst fikk vi gjennomført et seminar der orkestrene fikk spille litt for hverandre og forsterke samhold og motivasjon. Det var viktig for at vi klarte å holde ut med digitale øvelser gjennom vinteren, forteller dirigent Otto Kiss.

Nytt rekruttorkester

Sammen med kona Heidi Kiss har han motivert og ledet et rekruttorkester med yngre kulturskoleelever og et orkester med erfarne musikere i ukentlige videoøvelser. 

– Det har fungert greit, men det var veldig fint å kunne la de yngre få gjenoppta orkesterøvelsene sammen. Nå gleder vi oss til å kunne vise fram resultatene for alle foreldre og pårørende under en enkel sommerkonsert med glissent publikum, sier Heidi Kiss.

Men til tross for vanskelige pandemiforhold, har dirigenten klart å utvide Moss Spellemannskompani med et nytt rekruttorkester for seniorer, der musikkinteresserte voksne nybegynnere skaper musikk sammen. 

– Jeg kjente flere voksne som var interessert i musikk, gjerne med noe erfaring på andre instrumenter, men som aldri fikk utviklet dette før, forklarer han.

Gleder seg til konsert

Blant de nye voksenrekruttene er Sarah Frandsen Gran. Hun startet som forelder for en ung trekkspillmusikant og endte med å spille selv. Etter en lang vinter med videoøvelser er hun glad for å kunne møte de andre musikantene for å spille, prate og le sammen.

– Vi var jo flinkere hver for oss når mikrofonen var av, enn første gang vi spilte sammen, humrer Sarah Frandsen Gran, og legger til:

– I alle fall var det lett å se flink ut. Så det var veldig nyttig å kunne høre alle stemmene samtidig og øve på å starte og slutte sammen. Nå gleder vi oss til en intern konsert for et lite antall inviterte. Det gir et ekstra løft når vi faktisk skal fremføre noe.

Kiss håper det blir mulig for Moss Spellemannskompani å glede mossinger med livlig musikk utendørs i sommer, og forteller videre at målsettingen er å stille til NM på trekkspill i 2022 med hele tre orkestre. 

– Vi satser på at vaksinering vil gjøre det mulig å øve sammen og spille konserter igjen til høsten, avslutter Kiss. 


Tekst innsendt av Moss Spellemannskompani.
Publisert i Moss Avis 07.06.2021 av Caroline Bjurstrøm Knudsen